Kendine özgü prensip ve yöntemleri olan, doğaya ve insan sağlığına zarar vermeden, üretimde kimyasal ilaç, sentetik gübre, hormon uygulamaları vb. verim arttırıcı yöntemler kullanılmadan, her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir
Türkiye’de Rize ve Trabzon illerinde yapılan organik çay üretiminde, öncelikle çay tarımı için ayrılan arazilerin yerleşim alanlarının dışında, ana yollardan uzak, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede tamamen izole edilmiş alanlarda olması ve çevrelerinin herhangi bir vasıtanın girmeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olması gerekmektedir.
1970’li yıllarda ilk kez Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde başlamış ve daha sonra diğer ülkelere yayılmış Organik Tarım faaliyetleri, Türkiye’de ise ilk olarak 1985 yılında Ege Bölgesinde üzüm üretimiyle başlamıştır.
Organik çay üretimi ise, ilk olarak 1986 yılında Sri Lanka’da gerçekleşmiştir. Günümüz organik çay üretici ülkeler arasında başta Sri Lanka olmak üzere Çin, Japonya, Şili, Tanzanya, Kenya, Malawi ve Arjantin yer almaktadır.
Organik Çay Üretimi: Türkiye’de Rize ve Trabzon illerinde yapılan organik çay üretiminde, öncelikle çay tarımı için ayrılan arazilerin yerleşim alanlarının dışında, ana yollardan uzak, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede tamamen izole edilmiş alanlarda olması ve çevrelerinin herhangi bir vasıtanın girmeyeceği şekilde ağaçlarla kaplı olması gerekmektedir. Organik çay üretimi için gerekli olan diğer ekolojik şartlar; rakımın deniz seviyesinden en az 700 metre yüksekte olması, yıllık sıcaklık ortalamasının 18-20oC, ortalama günlük güneş ışınının 4 saat, yıl boyu minimum yağışın 1600 mm, nispi nemin % 70-90, toprak PH’ının 4,5-5,5 olması olarak sıralayabiliriz.